ENDEFRRUPLNLSPIT

Frýdlantští řezníci se na celostátní soutěži mladých řezníků neztratili

soutěž řezníci 5

Třináctého ročníku Přehlídky odborných dovedností oboru Řezník – uzenář, která se konala ve dnech 3. a 4. dubna 2019 v Integrované střední škole – Centru odborné přípravy ve Valašském Meziříčí, se zúčastnili i žáci Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL). Konkrétně školu reprezentoval tým ve složení Tomáš Leso a Jakub Novák z třetího ročníku oboru Řezník – uzenář, které na soutěž připravil učitel odborného výcviku Jaroslav Štecher.
V celkovém pořadí soutěže o nejlepšího mladého řezníka-uzenáře České republiky, se frýdlantský tým umístil na osmém místě. V disciplíně vařená výroba obsadil deváté místo. V disciplíně bourání masa získal Jakub Novák páté místo. V disciplíně regionální výrobek už ale brali hoši bronz. Třetí místo získali díky svému výrobku učňovská vepřová klobása.

Jedenáct dvoučlenných týmů z celé České republiky soutěžilo na Přehlídce dovedností oboru Řezník - uzenář postupně v bourání masa, produkci vařených masných výrobků, výrobě regionálních výrobků a v senzorickém testu.

Po zahájení soutěže na půdě Integrované střední školy se účastníci přesunuli již tradičně do valašskomeziříčské firmy MP Krásno a. s., kde budoucí řezníci změřili své síly v bourání masa (bourali kýtu, plec, bok, krkovici a kotletu). Odborná komise hodnotila dodržování zásad BOZP a hygieny, kvalitu opracování masa, kvalitu třídění ořezu a časový limit provedení. Tato náročná část soutěže prověřila specifickou dovednost žáků – bourání, jež je pro absolventy oboru Řezník – uzenář jedna z profesně nejdůležitějších.

V disciplíně vařená výroba měli soutěžící za úkol vyrobit a následně prezentovat 4 masné výrobky (roládu, tlačenku, játrový výrobek a regionální výrobek). Od tohoto produktu se očekávala nápaditost, kreativita a atraktivnost nejen pro odbornou porotu, ale i pro laiky, kteří soutěž navštívili. Na závěr všechny týmy prověřily své znalosti v senzorickém testu organoleptických vlastností, kde žáci podle hmatu, chuti a čichu označovali 10 vzorků koření.

Soutěž trvala dva dny. 

Děkujeme žákům za vzornou a krásnou reprezentaci naší školy.

pedagogové SŠHL
Mgr. Josef Solnický, Jaroslav Štecher

soutěž řezníci SŠHL

soutěž řezníci 1

soutěž řezníci 1

 
soutěž řezníci 2

soutěž řezníci 2

 
soutěž řezníci 3

soutěž řezníci 3

 
soutěž řezníci 5

soutěž řezníci 5

 
soutěž řezníci 6

soutěž řezníci 6

 
soutěž řezníci 7

soutěž řezníci 7

 
soutěž řezníci 8

soutěž řezníci 8

 
soutěž řezníci 9

soutěž řezníci 9

 
soutěž řezníci 10

soutěž řezníci 10

 
soutěž řezníci 11

soutěž řezníci 11

 
soutěž řezníci 12

soutěž řezníci 12

 
soutěž řezníci 4

soutěž řezníci 4

 
 
8.4.2019 11:24:12 | přečteno 622x | Martina Petrášková
 

Město Frýdlant

Městský úřad Frýdlant
T. G. Masaryka 37, 464 01  FRÝDLANT

tel.: +420 488 886 111
e-mail: mesto@mu-frydlant.cz
podatelna: podatelna@mu-frydlant.cz
datová schránka: t27bufd

Další kontakty

 
load